Homepage
Menu

Verstandelijke handicap: problemen met begrijpen

Heb jij ooit een Chinees boek opengeslagen? Kon je dat lezen? Begreep je waar het over ging? En: hoe ben je vanmorgen naar school gegaan? Op de fiets? Dan ben je opgestapt, hebt de trappers bewogen, je evenwicht bewaard, geremd om te stoppen voor een auto én je bent de juiste straten ingereden om bij school uit te komen.

Wat is een verstandelijke handicap?

Voor mensen met een verstandelijke handicap is het moeilijk om dingen te begrijpen, of dit kost hen meer tijd. Voor sommige mensen met een verstandelijke handicap ziet een tekst of een straatnaambordje eruit alsof het Chinees is. Tegelijk fietsen, op het verkeer letten en ook nog de weg vinden kan te moeilijk zijn.
Bij een verstandelijke handicap werken de hersenen anders of minder snel. Het lichaam groeit wel gewoon, maar de hersenen groeien niet mee. Iemand is bijvoorbeeld 14 jaar, maar begrijpt hetzelfde als een kind van 8.
De hersenen regelen nog veel meer dan begrijpen en leren. Ze regelen bijvoorbeeld ook dat we kunnen lopen, praten, douchen, aankleden en eten. Sommige mensen met een verstandelijke handicap hebben hier hulp bij nodig.
Kinderen en volwassenen met een verstandelijke handicap zijn net zo verschillend als alle andere mensen. Niemand is altijd vrolijk of gelukkig. Het is dus ook een misverstand dat mensen met een verstandelijke handicap altijd vrolijk zijn. En net als alle andere kinderen willen kinderen met een verstandelijke handicap graag voor vol worden aangezien.

Syndroom van Down

De bekendste vorm van een verstandelijke handicap is het Syndroom van Down. Bij mensen met het syndroom van Down ziet het gezicht er wat anders uit. De ogen staan een beetje scheef, net als bij sommige volken in Azië, zoals bijvoorbeeld bij mensen in Mongolië. Daarom werden mensen met het syndroom van Down vroeger ook wel mongolen genoemd. Dat werd al snel een scheldwoord en daarom gebruiken we het nu niet meer.

Naar school gaan, werken, op jezelf wonen, sporten?

Van kinderen met een handicap wordt weleens gedacht dat ze niets kunnen of dat ze niets ondernemen. Dat wordt al helemaal gedacht als kinderen een verstandelijke handicap hebben, maar het is niet waar. Kinderen met een verstandelijke handicap lijken heel erg veel op andere kinderen. Ze staan op, kleden zich aan, eten, gaan naar school, komen thuis van school, spelen met vriendjes en hebben hobby’s. Kinderen met een handicap doen zoveel mogelijk zelf en als dat nodig is, krijgen ze hulp.
Kinderen met een verstandelijke handicap kunnen misschien niet hetzelfde leren als andere kinderen, ze kunnen wél leren. Elk kind kan leren. Daarom gaan ze, net als andere kinderen, naar school.
Kinderen met een verstandelijke handicap hebben, net als jij, hobby’s. Ze vinden het fijn om te voetballen, muziek te maken of cakejes te bakken.
Oudere mensen met een verstandelijke handicap wonen op zichzelf of met elkaar. Ze gaan naar hun werk of dagbesteding en doen graag leuke dingen in hun vrije tijd.

Bij hoeveel mensen?

Zo’n 220.000 mensen hebben een verstandelijke handicap.

Waardoor ontstaat een verstandelijke handicap?

Een verstandelijke handicap kan verschillende oorzaken hebben:

  • Een ziekte waarbij een verstandelijke handicap een van de gevolgen is. Zo’n ziekte kan erfelijk zijn of niet erfelijk.
    Wat is erfelijk eigenlijk? Sommige eigenschappen krijg je van de ouders, bijvoorbeeld de kleur van je ogen. De informatie over de kleur van je ogen zit in een onderdeeltje van je cellen. Dat onderdeeltje heet ook wel DNA. De ene helft van je DNA krijg je van de moeder, de andere helft van je vader. Soms zitten er fouten in het DNA. Zo’n fout kan ervoor zorgen dat je ziek wordt. Soms merk je alleen iets van een ziekte als de fout op het gen van de vader én op het gen van de moeder zit. Daardoor kan het gebeuren dat de ouders geen verstandelijke handicap hebben, en hun kind wel.
  • Tijdens de zwangerschap groeien de hersenen van de baby niet goed. Dit gebeurt bijvoorbeeld als de moeder heel veel rookt, veel alcohol drinkt of tijdens de zwangerschap ziek wordt.
  • Tijdens de bevalling krijgt de baby even geen zuurstof.
  • Na de geboorte blijkt dat de baby een ziekte heeft. Zo’n ziekte kan erfelijk zijn.

Wat is er aan een verstandelijke handicap te doen?

Aan een verstandelijke handicap is helaas niets te doen. Er zijn geen operaties of pillen om het over te laten gaan. Goede hulp helpt wel om bijvoorbeeld de wereld beter te begrijpen, naar school te gaan en samen te spelen met andere kinderen.

Meer weten? Filmpjes?

Website Steffie

Als je naar deze site gaat, hoor je: ‘Welkom op mijn website. Ik ben Steffie en ik leg je op een makkelijke manier uit hoe dingen werken. Bijvoorbeeld Internet, e-mailen of bankzaken.’ Deze tekst staat ook in letters op de site. Steffie wordt veel gebruikt door mensen met een lichte verstandelijke handicap.
http://www.steffie.nl/

Website Ook jij

Deze site maakt internet toegankelijk voor mensen met een verstandelijke handicap die niet of nauwelijks kunnen lezen. Op de site kunnen zij zich informeren, plezier maken en contacten leggen met anderen. Er zijn ook korte filmpjes en een figuurtje dat spreekt. De tekst staat er dan in eenvoudige woorden bij.
Website Ook jij

Else en Eva

Samen spelen met een kind met een verstandelijke handicap? Else weet er alles van en vertelt erover in dit filmpje

Sprokkel Sterrenslag 2015

Wat kunnen mensen met en zonder handicap samen doen? Zie het in dit filmpje van de Sprokkel Sterrenslag 2015

Knoop in je zakdoek

Dit tv-programma is voor mensen met een verstandelijke handicap en voor iedereen die meer over hen wil weten.
Knoop in je zakdoek

Lees ook: Hoe is het om te leven met een handicap?
Hoe ziet het leven van kinderen met een handicap eruit? Wat kan gewoon nog wel? En hoe kun je samen spelen?

Terug naar handicaps

Meer informatie voor volwassenen

www.noxqs.nl
Op deze site staat wat er op internet allemaal te doen is voor mensen met een verstandelijke handicap.

www.downsyndroom.nl
De website van de stichting Downsyndroom

Terug naar handicaps