Homepage
Menu

Hoe is het om te leven met een handicap?

In Nederland hebben ongeveer 2,3 miljoen (!) mensen problemen met bewegen, horen, zien of begrijpen. Anders gezegd: van elke 8 mensen heeft er 1 een handicap. Dat kunnen oudere mensen zijn, jonge mensen of kinderen. Er is dus een grote kans dat jij wel iemand kent met een handicap. Weet jij hoe het is om een handicap te hebben? Daarover vertellen we je hier meer. Dan kun je de ander beter begrijpen en leren kennen. Het is dan leuker om samen te spelen, sporten of op pad te gaan.

Wat is een handicap?

Iedereen heeft wel eens ergens pijn of je kunt iets niet. Als je heel hard gevallen bent, doet je knie pijn. Met een arm in het gips is het lastig om jezelf aan te kleden. Dat is vervelend en ongemakkelijk, maar het gaat weer over.

Pas als iets niet overgaat, spreken we van een handicap. Lopen, staan, zien, horen of begrijpen gaat dan niet meer goed of helemaal niet meer. Wil je weten welke handicaps er zijn? Of hoe het is om een handicap te hebben?

Hoe ziet het leven van kinderen met een handicap eruit?

De meeste kinderen met een handicap wonen thuis met hun ouders, broers en zussen, gaan naar school en spelen graag samen met andere kinderen. Dat is allemaal hetzelfde als bij anderen kinderen. Weet je wat ook hetzelfde is? Dat ze sommige dingen niet zo goed kunnen en andere dingen heel erg goed. De dingen die ze niet zo goed kunnen, kunnen te maken hebben met de handicap. Wil je meer weten over het leven van kinderen met een handicap?

Hoe ga je om met mensen met een handicap?

Mensen met een handicap, of ze nou oud zijn of jong, willen het liefste net zo gewoon zijn als andere mensen. Ze vinden het fijn als je met hen omgaat zoals je ook met andere mensen omgaat, gewoon met respect. En net als ieder ander willen ze graag voor vol worden aangezien. Wil je iets over de handicap weten? Dat kun je het beste gewoon aan henzelf vragen. Wil je meer weten?