Homepage
Menu

Dezelfde handicap, dezelfde problemen?

Hebben kinderen met dezelfde handicap precies dezelfde beperkingen? Nee, dat is niet zo. Wat iemand wel en niet kan, kan erg verschillend zijn, zelfs bij precies dezelfde handicap. Met dezelfde oogziekte kan de ene slechtziende persoon je bijvoorbeeld nog wel zien als je aan de overkant van de straat loopt en de andere persoon niet. Als je wilt weten wat iemand wel en niet kan, kun je dat het beste gewoon vragen.

Is een handicap altijd te zien?

Sommige handicaps zie je meteen. Als iemand bijvoorbeeld met een geleidestok loopt, weet je dat ie niet goed kan zien. Soms zie je een handicap bijna niet. Een gehoorapparaat zit bijvoorbeeld achter het oor verstopt. Er zijn ook handicaps die je helemaal niet ziet. Bijvoorbeeld als iemand ontstoken gewrichten heeft of vaak heel erg moe is. Als je een handicap niet ziet, is het lastiger om er rekening mee te houden.

Wen je aan een handicap?

Wen je eraan als je iets niet kunt? Sommige mensen met een handicap vinden van wel, anderen van niet. Voor de meeste mensen is de periode net na het ontstaan van de handicap het moeilijkst. Je weet dan nog niet precies wat er, voor jezelf en voor je omgeving, anders gaat. En hoe kun je met alle veranderingen omgaan? Hoe kun je blijven meedoen? Dat kan ook nog een echte puzzel zijn, voor jezelf én voor je omgeving. Je kunt ook boos of verdrietig zijn als je iets niet meer kunt doen. Kinderen met een handicap zijn bijvoorbeeld soms verdrietig als ze niet meer kunnen rennen op het speelplein. Dat zullen ze niet snel laten merken.

Alleen maar perfecte mensen

Bekijk deze aflevering van ‘Denktank’over gentechnologie: in de toekomst is het mogelijk dat er geen kinderen met een handicap worden geboren. Hoever moeten we daarin gaan?
http://www.npo.nl/denktank/13-11-2016/VPWON_1261209