Homepage
Menu

Hoe ga je om met mensen met een handicap?

Vragen of niet vragen?

Wil jij graag weten hoe iets in elkaar zit? Ben je nieuwsgierig, vooral als iets bijzonder of anders is? Een handicap is anders, dus het is heel normaal dat je daar vragen over hebt. De meeste mensen met een handicap vinden het helemaal niet erg als je die vragen stelt. Dat vinden ze veel prettiger dan wanneer iemand heel erg lang kijkt of als je hen zielig vindt.

Kijken of niet kijken?

Hetzelfde geldt voor kijken. Als je mensen in gekke kleren ziet rondlopen, dan kijk je daar naar. Het is ook logisch dat je kijkt wanneer je iemand in een rolstoel ziet of met een bril met hele dikke glazen. Mensen met een handicap vinden dat meestal niet erg. Ze vinden het wel vervelend als je gaat wijzen of als je erg lang kijkt met een zielige blik in je ogen.

Helpen of niet helpen?

Wanneer je iemand met een handicap tegenkomt, denk je misschien dat deze persoon hulp nodig heeft. Want hoe weet die blinde meneer met zijn taststok dat hij kan oversteken? Of als je in de supermarkt bent: kan die mevrouw in de rolstoel bij die fles frisdrank boven in het rek? Ga je dan helpen of niet helpen? Hierbij geldt één advies: vraag altijd of iemand hulp wil. Dan kan die persoon zelf ja of nee zeggen.