Homepage
Menu

Kinderen met een handicap: verschillend of hetzelfde?

Kinderen met een handicap kunnen sommige bewegingen of activiteiten niet goed doen. Dat valt vaak als eerste op. Je zou bijna vergeten dat het meeste gewoon hetzelfde is als bij andere kinderen. Kinderen met een handicap wonen met hun ouders en broers en zussen in een huis, eten samen, gaan naar school en doen na schooltijd leuke dingen. Ook kinderen met een handicap vinden het fijn om met andere kinderen te spelen.
Kinderen met een handicap zijn onderling net zo verschillend als andere kinderen. De ene houdt van TV kijken, de andere van gamen of voetballen. De een is een flapuit, de ander kijkt eerst de kat uit de boom.

Naar school

Kinderen in Nederland gaan naar school. Dat staat in de wet, de leerplichtwet. Deze wet geldt ook voor kinderen met een handicap. Heel veel kinderen met een handicap gaan naar een gewone school. Daar krijgt het kind extra hulp als dat nodig is. Kinderen met problemen met lezen en rekenen krijgen bijvoorbeeld extra les in rekenen of taal.
Sommige kinderen met een handicap gaan naar een school voor kinderen met een handicap. Dit heet speciaal onderwijs. Kinderen met een handicap gaan hier bijvoorbeeld naar toe als ze heel veel therapie nodig hebben of extra tijd om iets te leren. Soms gaan kinderen met een handicap naar het speciaal onderwijs omdat ze op een gewone school gepest worden.

Een school voor speciaal onderwijs is meestal verder weg dan een gewone school. Je kunt er niet naar toe lopen of fietsen, maar wordt opgehaald en thuisgebracht met een taxi. Kinderen die speciaal onderwijs volgen, gaan daardoor vaak al vroeg van huis en zijn tegen etenstijd weer thuis.
Kinderen in het speciaal onderwijs hebben, net als andere kinderen, op school vrienden en vriendinnen. Ze zouden het ook heel leuk vinden om ook vrienden te hebben in de buurt, maar hoe maak je die als je naar een andere school gaat? Je kunt dan alleen samen iets leuks doen als je het eerst afspreekt.

Basta, aflevering over speciaal onderwijs:

Samen naar school

Kinderen met een handicap willen meestal het liefste naar dezelfde school als hun broers en zussen of de andere kinderen in de straat. Je kunt dan ook gewoon, net als de andere kinderen, door je ouders naar school gebracht worden. Gelukkig kunnen steeds meer kinderen met een handicap in hun eigen wijk naar school, ook als er hulp nodig is. Wist je al dat álle kinderen beter leren als kinderen met en zonder handicap samen naar school gaan? En je kunt dan ook veel gemakkelijker samen spelen, want je kent elkaar al van school.

Samen naar school, ja het kan!

Wonen

Waar woon jij? Bij allebei je ouders of bij een van je ouders? Dat is dan net als de meeste kinderen met een handicap. Soms krijgen de ouders hulp om hun kind goed te verzorgen.
Een enkele keer heeft een kind met een handicap meer hulp nodig dan de ouders kunnen geven. Dan gaat het kind af en toe logeren in een huis waar hulp is, of het gaat daar wonen. Als het kind in een ander huis gaat wonen, gaat het in het weekend meestal wel gewoon naar huis.
De meeste volwassen mensen met een handicap wonen in een huis, een flat, een rijtjeshuis of een villa. Net zo verschillend als andere mensen. En net als andere mensen houden ze hun huis schoon, koken eten en doen de was. Als ze dit niet zelf kunnen, krijgen ze er hulp bij.

Samen spelen: doe je mee?

Wat is er leuker dan samen spelen? Kinderen met een handicap vinden het ook fijn om samen te spelen met andere kinderen.
Wat kun je samen doen? Dat kun je samen uitzoeken. Kinderen in een rolstoel kunnen daar bijvoorbeeld uit klimmen om net als jij van een bult af te rollen. En een rolstoel is net als een koets waarmee je over de wegen schrijdt. Kinderen met autisme vinden het misschien heerlijk om samen te schommelen. En een bril met speciale glazen, heeft een goede privé detective die niet op het puntje van zijn neus staan? Zo kun je samen van alles bedenken. Wie weet, hebben jouw ouders of die van je vriendje of buurtgenoot ook goede ideeën.

Wil jij samen met kinderen met een handicap spelen in een speeltuin? Lees er meer over op de Facebookpagina van ‘De speeltuinbende’ www.facebook.com/speeltuinbende.nl

Op heel veel plaatsen in Nederland zijn speeltuinen waar rekening is gehouden met een handicap. Wil je weten waar? Kijk op het kaartje van Nederland.

De Roetsj
Hoe ziet een samenspeeltuin eruit? Dit filmpje van de opening van ‘De Roetsj’ laat het zien.

Sporten

Kun je sporten als je een handicap hebt? Het antwoord is: ja. Soms kan dat bij een sportclub in de buurt. Iemand die niet goed hoort, kan bijvoorbeeld roeien bij een gewone roeivereniging. Mensen in een rolstoel hebben soms een handbike. Dit is een soort fiets die ze aan hun rolstoel koppelen en zo gaan ze fietsen met familie of vrienden. Sporten als rolstoelhockey of rolstoelbasketbal staan open voor iedereen. Je kunt ze ook doen als je voor lopen niet op een rolstoel bent aangewezen. Een ander voorbeeld is goalball. Dit is begonnen als een balsport voor mensen die niet goed kunnen zien. Elke speler draagt een afgeplakte skibril. Zo kunnen ook spelers meedoen die geen problemen met zien hebben. Niemand kan zien waar de bal is, maar je hoort ‘m wel. Twee teams spelen tegen elkaar en proberen de bal uit elkaars doel te houden.

Er zijn ook sporten voor mensen met een handicap, bijvoorbeeld tafeltennis of tennis vanuit de rolstoel. Sport voor mensen met een handicap is er voor alle niveau’s. Er zijn clubs voor mensen met een handicap die het gewoon leuk vinden om te bewegen. Spelen op topniveau kan ook. Elke vier jaar zijn er bijvoorbeeld Olympische Spelen voor mensen met een handicap, de Paralympics. Nederland heeft goede topsporters met een handicap. Esther Vergeer is een rolstoeltennister. Ze heeft zeven keer achter elkaar goud gewonnen op de Paralympics. Er is geen enkele andere tennisser die dat is gelukt.

Goalball
Wil je zien hoe goalball gaat? Kijk naar het filmpje van het Belgische Paralympisch team (de Paralympische Spelen zijn Olympische Spelen voor mensen met een handicap).

rolstoeltennisstuntenzitski/wintersporten of tafeltennis.
Op deze filmpjes kun je zien welke sporten mensen met een handicap allemaal doen.

Esther Vergeer

Gehandicapte mensen doen gewoon mee, kunnen lekker sporten en zijn totaal niet zielig. Dat wil sportleraar Geert van Dijk overbrengen aan de kinderen op de basisschool. Bijvoorbeeld door ze te laten sporten in een rolstoel. Dit keer gaat hij langs bij de Prinses Beatrixschool in Veenendaal. En hij neemt niemand minder mee dan Esther Vergeer, ’s werelds beste rolstoeltennisster.

Terug naar Wat is een handicap